2020. aug 28.

Mit jelent az, hogy Budapesten belélegezhetetlen a levegő?

írta: nb1er
Mit jelent az, hogy Budapesten belélegezhetetlen a levegő?

Két nappal ezelőtt pofán "gázzal füstölt" a szúnyogirtós kocsi az Etele térnél, ami után percekig alig kaptam levegőt. A jelenetben nem volt kegyelet. Random József negyvennel suhanva küldte a vegyszert rám és az arra sétálókra. Legalább nem maradt szúnyog a tüdőmben. Ennél azért jóval nagyobb gondok is akadnak a főváros levegőjével, sorolom, mire gondolok!

Budapesten szar a levegő vs. Budapesten nem is szar a levegő

Amikor valaki leírja vagy kimondja, hogy Budapesten szar és belélegezhetetlen a levegő, nagy pontatlanságot vét és ezért rendre meg is büntetik a kommentelők. Pontosítanék. Budapest egyes körzeteiben szagra életveszélyes a levegő, más kerületeiben szimplán csak irritáló, ugyanakkor vannak nagyobb területei, ahol egészen rendben van a dolog.

Osztályozásom szerint jó a levegő Budapesten, ha Békásmegyert nézem, de "gyilkos hangulatú", ha a Szent Gellért tértől befelé szeretnék lélegezni, és szimplán csak nyomasztó a légzés mondjuk Zuglóban a Hungária mellett. Tehát valóban nem mindenhol egyformán szenny a levegő ezen a majd' hatszáz négyzetkilométeren.

De a belváros felér egy büntetéssel

Autósként, gyalogosként, bicajosként, BKK-n izzadóként minden évszakban minden felállásban megállapítható, hogy amikor éppen nem a füsttől fulladozunk, akkor a csatornából feltörő szúrós szagoktól. Vagy a betonról párolgó melléktermékek aromájától. Tehát nem csak a légszennyezettségi adatokra gondolok, mikor azt mondom, hogy szar lélegezni, hanem a levegő egyéb érzékelhető tulajdonságaira is egyaránt mutogatok, mikor elégedetlenkedek.

Autós társak, nyugalom!

Budapest rossz levegőjét nem lehet egyértelműen az autósokra kenni. Ha át kell menni a városon, hát át kell menni a városon, ha a műszakin leokizott szemre is gyárkémény tragacsokkal kell járni, hát akkor azzal. Budapest felépítése a gond, amiből nem csak az következik, hogy nem képes elvezetni egy fővárosnyi terhelést, de a belterületek (felépítésük miatt) még csak ki se tudnak szellőzni rendesen.

Inkább kerülöm a belvárost

Mert amikor nem a szmogban zöldülök meg, akkor a csatorna ereget szúrós bűzt. Vagy viszketésem lesz az ódon falak közt hömpölygő igénytelenségtől. Húgy-hipó-klór és áporodás mindenhol. Ha hirtelen nem értenéd mire gondolok, akkor tégy egy kellemes sétát mondjuk a Fővám - Kálvin - Astoria - Blaha útvonalon egy nagyjából tetszőleges napközbeni időpontban.

 

Jarkko Mänty képe a Pixabay -en.

Szólj hozzá

budapest levegő légszennyezés szag